HBTQ i en hederskontext, idag och imorgon.

Pride House, mån 31 jul 13:00–13:45

 • Stockholms stad har antagit ett program mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hbtq-personer är en av de grupper som lyfts särskilt i programmet eftersom risken att råka illa ut ökar för just hbtq-personer som lever i en hederskontext. I en hederskontext där de kollektiva hedersnormerna som förespråkar bland annat heteronorm och tvåsamhet kan hbtq-personers sexualitet och eventuella könsuttryck ses som avvikande. Hbtq-personer löper därför en hög risk att utsättas för repressalier och försök att förhindra att de lever ut sin sexualitet eller könsidentitet.

  Stockholms arbete för akutstöd vid hedersrelaterat våld är väl uppbyggt men olika verksamheter som ger stöd till personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck vittnar om att hbtq-personer får svårare att komma tillbaka till ett vanligt liv efter de akuta insatserna. Därför måste vi även titta på långsiktiga åtgärder så att hbtq-personer som har lämnat en hederskontext inte isoleras eller känner sig tvingade att återvända till en farlig situation som de en gång lämnat.

  Vi har kommit ett steg på vägen genom att samla ihop staden i ett gemensamt program. Miljöpartiet i Stockholms stad arrangerar ett seminarium för att ställa nästa frågor. Hur går vi vidare?

  Medverkande:
  - Åsa Lindhagen, sedan 2014 Socialborgarråd för Miljöpartiet i Stockholms stad. Åsa har arbetat med Stockholms stads nya program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.
  - Dilek Baladiz, verksamhetschef på Origo Stockholm. Origo är ett resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld och ett samarbete mellan kommunerna i Stockholms län, Polismyndigheten i Stockholms län och Stockholms läns landsting.
  - Anna-Lena Ahlsdotter Näsström, barnmorska som arbetar på Origo Stockholm. Sedan fyra år träffar hon utsatta ungdomar för stöd och vägledning och hjälper yrkesverksamma med råd och utbildning.
  - Maria Tillquist, brottsofferstödjare på RFSL.
  - Albin Arleskär, borgarrådssekreterare (MP)

  Moderator: Lara Siadat, sammankallande för Grön Ungdom i Stockholmsregionen


Tid: mån 31 jul 13:00–13:45
Typ: Informativa > Debatt/panelsamtal
Arrangör: Miljöpartiet i Stockholms stad
Plats: Pride House (Galleri Underlandet, våning Plattan)
Kulturhuset Stadsteatern, Sergels Torg 1
Tillgänglighet:

Pride House: Alla Kulturhuset Stadsteaterns lokaler är tillgänglighetsanpassade och hiss finns mellan alla våningsplan. I alla lokaler finns hörselhjälpmedel som slinga, IR mm.

Färdtjänstadress: Beridarebansgatan 5
Det är inte tillåtet att köra bil ner till entrén vid Plattan.

Parkering
Två parkeringsplatser för personer med nedsatt rörelseförmåga finns vid Beridarbansgatan 5 (utanför Kulturhuset Stadsteaterns sceningång). Längre bort från Kulturhuset Stadsteatern finns parkeringsplatser för dig med funktionsnedsättning även på Malmtorgsgatan 3, Klara Västra Kyrkogata 16 och Klara Östra Kyrkogata 8.

Tillgänglighetsanpassad toalett finns på våning Plattan, våning 2 och våning 5. Skötrum finns på våning 2.

Har du frågor, kontakta gärna Kulturhuset Stadsteaterns informationsdisk: 08-50620212

Hållplats: T-Centralen