Utställning/Exhibition: Dancing Men

Pride City, tor 3 aug 11:00–17:00

 • DANCING MEN – EN UTSTÄLLNING OM MÄN OCH DANS
  21 april – 17 september 2017
  Öppen visning söndagar 13.00.

  Genom konst, kostym, fotografi och filmklipp lyfter Dansmuseet männens plats i danshistorien. Utställningen 'Dancing Men' handlar om synen på mannen under olika tidsepoker och vilka fördomar som finns om män som dansar.

  “Män dansar inte” påstås det ibland, men fem medelålders män från Tornedalen dansar bastubalett i tv, ett fotbollslag i Östersund tränar balett för att bli bättre i sitt spel, unga killar imiterar popgruppen FO&Os danssteg och numera söker fler pojkar än flickor till Royal Ballet School i London. Finns det en ny tillåtande maskulinitet?

  Arbetarpojken Billy Elliots resa in i balettvärlden är just nu aktuell som musikal och sätter fokus på de stereotypa uppfattningar som finns när det gäller män och dans. Killar som dansar hiphop är okej men killar som dansar klassisk balett hamnar utanför det manliga idealet. Få höjer på ögonbrynen när höjdhoppare, brottare, cyklister och skidåkare bär tajta kläder, effektiva för rörelse, men när män dansar balett i trikåer blir det däremot laddat. Vi gör en historisk tillbakablick och ställer frågor om varför det ser ut som det gör.

  “Uppfriskande om mannens plats i dansen” – SvD (14-05-2017)


Tid: tor 3 aug 11:00–17:00
Typ: Kultur > Utställning/visning
Arrangör: Dansmuseet (Rolf de Maré – Museum of Movement)
Plats: Dansmuseet
Drottninggatan 17, 111 51 Stockholm
Pris: Vuxna 120 SEK / Pensionär 80 SEK / Student 80 SEK / 0–18 år fri entré
Tillgänglighet:

Dansmuseet : Dansmuseets entré, permanenta utställning och bankhall ligger i gatuplan. Besökaren tar trappan eller hissen ner till den tillfälliga utställningen. På båda planen finns toaletter, låsbara skåp och plats att hänga ytterkläder. Handikapptoalett och skötbord finns på gatuplan vid entrén. Hörselslingor finns ej på Dansmuseet, ej heller andra hjälpmedel för förstärkning av syn eller hörsel. Våra värdar hjälper gärna till på plats.

Hållplats: T–Centralen, Kungsträdgården
Övriga tider:
Läs mer